Ratingová agentúra Fitch znížila rating Ukrajiny z B- na CCC

07.02.2014 Celý región

Londýn 7. februára (TASR) - Ratingová agentúra Fitch dnes znížila rating dlhodobých záväzkov Ukrajiny o jeden stupeň na úroveň CCC s tým, že pretrvávajúca politická kríza ohrozuje stav verejných financií krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Ukrajinu už tretí mesiac sužujú rozsiahle protesty, ktoré vypukli potom, ako vláda koncom novembra nepodpísala s Európskou úniou asociačnú dohodu a svoju pozornosť presunula na Rusko. Moskva po nástupe protestov prisľúbila Ukrajine nižšiu cenu za dodávky plynu a tiež finančnú pomoc vo výške 15 miliárd USD (11,05 miliardy eur). Zatiaľ však uvoľnila len 3 miliardy USD a vyčkáva, či sa súčasný prezident Viktor Janukovyč udrží pri moci.

Citujúc práve obavy, že Rusko by mohlo svoju pomoc pre Kyjev nakoniec stiahnuť, Fitch znížil rating Ukrajiny z B- na CCC. To je najnižší možný rating pre krajinu, ktorá ešte nie je v platobnej neschopnosti. Ako Fitch uvádza, "nepredpokladá, že Rusko v plnej miere splní svoj prísľub (pomoci Ukrajine)", pričom Kyjev nie je schopný získať potrebné financie na dlhopisových trhoch.
 

Vyberte región